Genel Tablo Olumlu
Uzun süren kuraklık nedeniyle kritik seviyelere gerileyen İzmir barajları, son haftalardaki yağışlarla toparlanma sürecine girdi. İZSU verilerine göre birçok barajda aktif doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki katına yakın artış gösterdi.
Tahtalı Barajı’nda Artış Dikkat Çekti
İzmir’in en büyük içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 38,88 olarak ölçüldü. Geçen yıl aynı tarihte oran yüzde 15,83 seviyesindeydi. Yaklaşık 23 puanlık artış, barajın yeniden toparlanma sürecine girdiğini gösteriyor.
Balçova ve Ürkmez’de Yüksek Seviye
Balçova Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 88,83’e ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 37,19 olarak kaydedilmişti.
Ürkmez Barajı ise yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak tam kapasiteye çıktı. Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranı yüzde 27,13 seviyesindeydi.
Gördes ve Alaçatı’da Son Durum
Uzun süre kritik seviyelerde seyreden Gördes Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 27,06’ya yükseldi. Geçen yıl aynı tarihte bu oran yalnızca yüzde 6,02 idi.
Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 72,02 olarak açıklandı. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 19,76 seviyesindeydi.
Uzmanlardan Tasarruf Uyarısı
Yetkililer, doluluk oranlarındaki artışın sevindirici olduğunu ancak su tasarrufunun önemini koruduğunu vurguluyor. Yaz aylarına girilmeden önce baraj seviyelerinin daha da güçlenmesi için yağışların devam etmesi gerektiği belirtiliyor.


















