Halde Vergi Denetimi: Fiyat Oyunlarına Sıkı Takip Başladı

Ticaret Bakanlığı, büyükşehirlerdeki hallere yönelik operasyonlarda yasa dışı faaliyetleri gün yüzüne çıkardı. Denetimlerde çok sayıda usulsüz işleme rastlandı.

Halde Vergi Denetimi: Fiyat Oyunlarına Sıkı Takip Başladı

Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinin düzenli, şeffaf ve kayıt altında gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, hallerde faaliyet gösteren tüccar ve komisyonculara yönelik denetimlerine kesintisiz devam ediyor.

 

TİCARET BAKANLIĞI DENETİMLERİNDE USULSÜZLÜKLER ORTAYA ÇIKTI

 

Özellikle büyükşehirlerde yapılan kontrollerde, bazı hal işletmelerinin Hal Kayıt Sistemi’ne (HKS) gerçek dışı düşük fiyatlar bildirdiği ve bununla bağlantılı olarak birden fazla fatura (çifte fatura) düzenleyerek hem vergi kaybına neden olduğu hem de perakende fiyatların yükselmesine yol açtığı tespit edildi. Ayrıca, ürünlerin künyelerinde satış bedellerinin düşük gösterilmesiyle rüsum ve stopaj gibi mali yükümlülüklerin eksik beyan edildiği belirlendi.

 

Yapılan incelemelerde, bu yöntemlerle hem kamu gelirlerinin zarar gördüğü hem de piyasada haksız rekabet ve aşırı fiyat artışlarının teşvik edildiği ortaya kondu.

 

MEVZUATA AYKIRI İŞLEMLERE ANINDA YAPTIRIM UYGULANDI

 

Bu çerçevede, mevzuata aykırı hareket ettiği tespit edilen işletmelere Ticaret Bakanlığı tarafından ivedilikle idari yaptırım uygulandı. Ayrıca, yasalara aykırı işlemleri belirlenen firmalar hakkında hazırlanan dosyalar, detaylı inceleme yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na iletildi.