IBM hisseleri 23 Şubat Pazartesi günü yüzde 13,2 oranında değer kaybederek 18 Ekim 2000’den bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti.
Habertürk’ün haberine göre, bu kayıpla birlikte şirketin piyasa değeri sadece bir günde 38,4 milyar dolar azalarak 295,2 milyar dolara düştü.
IBM’in ana bilgisayarlarında yaygın olarak kullanılan COBOL programlama dili, bankacılık, sigortacılık ve kamu sektöründe önemli bir yer tutuyor.
ABD merkezli teknoloji şirketi Anthropic, pazartesi günü yayımladığı blog yazısında, COBOL sistemlerinin modernizasyonunun geçmişte yıllarca süren ve çok sayıda uzmanın dahil olduğu karmaşık bir süreç olduğunu belirtti.
Şirket, Claude Code gibi yapay zeka tabanlı araçların bu süreçte en çok zaman harcanan keşif ve analiz aşamalarını otomatikleştirebildiğini açıkladı.
Anthropic’in açıklamasında, “Yapay zeka ile ekipler, COBOL kodlarını modernize etme süresini yıllardan birkaç çeyreğe indirebilir” ifadelerine yer verildi.
Diğer yandan, yatırımcıların Anthropic’in yeni güvenlik aracının sektörde yaratacağı etkileri değerlendirmesiyle birlikte, pazartesi günü siber güvenlik şirketleri CrowdStrike ve Datadog’un hisselerinde de düşüş yaşandı.



















